05 Úno

Jaké je a bude víno ročníku 2014?

Muller_Thurgau_hrozenNa tuto tradiční otázku snad nemůže vinař odpovědět jinak, než tradiční odpovědí: „Jednalo se o vynikající ročník“. Spotřebitel a konzument vína se o pravdivosti tvrzení může přesvědčit sám a udělat si vlastní názor na výsledek práce a schopnosti vinařů.

Ročník 2014 byl u nás i v celé Evropě opravdovou a velmi krutou noční můrou pro vinohradníky i vinaře!

V období, kdy měly hrozny dozrávat, začalo vydatně pršet. Optimisté předpovídali, že pomocí postřiků lze hrozny uhlídat a ochránit od plísní a chorob, a že už brzy pršet přestane. Namísto toho však každým dnem srážek přibývalo. Zkušeným vinařům postupně docházelo, že vinobraní 2014 nebude o čekání na výběry z hroznů, ale o rychlém sesbírání hroznů pro výrobu alespoň jakostních a kabinetních vín. Bylo nutné rozhodovat se rychle, protože zcela zdravé hrozny mohly shnít doslova přes noc.

Přitom jsou zdravé hrozny absolutním základem dobrého vína.  Vinař, který čekal na vysokou cukernatost hroznů (tedy vysoké přívlastky), se mohl velice rychle dočkat jen plesnivých hroznů, ztrát množství a především ztrát kvality. Většina vinařů tuto hrozbu chápala a pro rychlý sběr se rozhodla. A nastal další problém. Hrozny plné vody hnily takovým tempem, že téměř neexistoval způsob, jak je sklidit dostatečně rychle. Technicky to nešlo. Další srážky komplikovaly kvůli rozbahněnému terénu jak ruční sběr, tak i vjezd kombajnů do vinice. Bilance vinobraní 2014 je děsivá – mluví se o ztrátách až 40%, někde i horší.

Problém se sběrem postupoval dál. U nás na jižní Moravě trvá sběr obvykle asi 10 týdnů. Na podzim 2014 musela být většina hroznů sklizena během 20 dní, což byl neuvěřitelný nápor na zpracovatelské kapacity. Hrozny bylo potřeba zpracovat třikrát rychleji než obvykle, jiná možnost nebyla. Také bylo nutné zpracovávat méně kvalitní hrozny technologicky mnohem náročněji. V celé Evropě dokonce několik technologů psychicky zkolabovalo.

A v tomto vypjatém období se ukázalo, jak je který vinařský podnik vybaven technicky a personálně. Proto bych ročník 2014 charakterizoval takto: kde je špičková technika a špičkový personál, tam vznikala i špičková vína.

Jak tedy hodnotíme vína z loňské sklizně?

Kerner-2014-Vracov-HoryPředevším doufáme, že takový ročník, jako byl pro vinohradníky a vinaře rok 2014, nezažijeme alespoň příštích 50 let. Ve vinařství jsme v době vinobraní i přespávali a rodinu jsem téměř neviděl. Výsledná vína a jejich kvalitu však hodnotím s velkým nadšením. Ani v takto složitém ročníku jsme se nenechali zlomit! Tvrdě jsme pracovali, a to se nám skutečně vyplatilo. Bylo nutné být důsledný už při nákupu hroznů.

V současné době máme po celé jižní Moravě 11 dodavatelů hroznů a nakoupili jen takové hrozny, které byly relativně zdravé. To znamenalo 7 dodavatelů úplně vynechat, někteří neměli co prodávat. Technologický přístup k hroznům musel být zcela jiný než při zpracování hroznů naprosto zdravých. Nesměla se udělat jediná chyba. Měli jsme tak ohromné množství práce, že člověk musel jen sklopit oči, nemyslet na to a krok za krokem pokračovat v práci. Úsilí se však vyplatilo a téměř po půl roce od vinobraní můžeme tvrdit, že jsme vyrobili snad zatím nejlepší víno, od založení vinařství.

Je výhoda či nevýhoda mít vlastní vinice?

V ročnících 2013 a 2014 se projevilo naplno, že pro Vinařství Na Soutoku výhodou nemít vlastní vinice. Mohli jsme si surovinu vybírat a kde byly hrozny nejzdravější, tam jsme je nakoupili. V roce 2013 byly nejlepší hrozny na Znojemsku, proto jsme cca 60% hroznů z této podoblasti. V roce 2014 jsme nakupovali hlavně ze Bzence a z Lipova.

Spolupracujeme jen s těmi nejlepšími, mnohdy opravdu vyhlášenými producenty hroznů a vykupujeme od nich jen kvalitní surovinu. My sami bychom ji tak vypěstovat neuměli. Vysoká kvalita nakoupených hroznů se pak odráží i v ceně vína.

Když pomineme špatné ročníky, je naší základní filosofií vyrábět víno z těch hroznů a odrůd, které mají v určité oblasti nejlepší podmínky. Nakupujeme Sauvignon ze Znojma – Kraví hory, burgundské odrůdy ze Slovácka, modré hrozny z modrých hor (Velkopavlovicko), Ryzlink vlašský a do budoucna i Pálavu z Mikulovska.

Z ročníku 2014 máme nově v sortimentu Rivaner. Je to skvělá odrůda, která při malých výnosech dává úžasně aromatická a svěží vína. Přitom je to obyčejné Müller Thurgau neboli  „Mullerka“.. 🙂

Ať chutná!

VinarstviNaSoutoku-logo