23 Lis

Jaký byl vinařský rok a vinobraní 2016?

Blíží se konec listopadu a příroda se už pomalu ale jistě začíná převlékat do zimního melancholického kabátu. Na keřích révy nejsou listy a hlavně už ani hrozny. Nastal tedy asi správný čas na tradiční konstatování toho, jaký vlastně byl vinařský podzim, sklizeň a vlastně celý vinařský rok 2016.

Silné jarní mrazy

Vegetační sezona nezačala v roce 2016 zrovna optimálně – zhruba v polovině května postihly téměř celou Evropu silnější mrazy, které na Moravě poničily docela podstatnou část vinic. Takže už v tento moment bylo jasné, že i když se příroda z této rány vzpamatuje, bude určitě úroda 2016 silně množstevně zredukována.

Konstatovali jsme ale, že méně množství vlastně může znamenat lepší kvalitu a těšili jsme se na další vývoj.

Odkvět některých odrůd taky nedopadl optimálně – do květu zapršelo a došlo k další redukci počtu bobulí na hroznech.

Po suchých letech v létě pršelo

Léto 2016 příliš nepotěšilo všechny děti školou povinné, zato zemědělcům a vinařům radost udělalo. O prázdninách byly totiž časté, sice málo vydatné, ale zemědělce přece potěšující deště. Po několika extrémně suchých letech to byl konečně alespoň průměrně upršený rok. Vinaře deště těšily taky, sice to znamenalo mnohem více práce i finančních nákladů s postřiky, ale zkušení a schopní pěstitelé si poradili.

Tropické babí léto

Pak konečně nastal podzim a vinobraní – v ten moment se už každý vinař, který zrovna nebyl bezvýhradný ateista, začal modlit, aby přestalo deštivé období. A ono opravdu přestalo. Začalo intenzivně svítit slunce a svítilo takovým způsobem, že denní teploty byly až kolem 30 stupňů celsia.

Přesně na to čekaly vodou napité hrozny ve vinicích a začaly až zuřivě dozrávat do krásných cukernatostí. Pesimisté hned začali vyslovovat obavy, že by pak v hroznech mohly chybět kyselinky. To se ale nestalo, protože právě tolik proklínaný (nejen zemědělci ale i pojišťovnami) jarní mráz způsobil, že část hroznů z pomrzlých keřů získala ve zrání zpoždění a tím u nich zůstaly kyseliny krásně zachovány.

Povedlo se tedy nevídané

Většina hroznů měla nadprůměrnou cukernatost za současně žádoucího velmi vysokého obsahu kyselin. Víno 2016 by tedy mohlo být teoreticky dobré. Bude ho málo, ale v případech, kde se to s vínem dobře umí, by mohlo být opravdu výborné. Malé množství sice nepotěšilo, ale tato situace v ročníku 2016 nastala v celé Evropě. Nízkou úrodu dokonce hlásí i některé zámořské vinařské oblasti, takže se moravská vína určitě nedostanou do nevýhody, naopak díky kvalitě získají výhodu.

Jaká budou naše vína

Ve Vinařství Na Soutoku proběhlo vinobraní v duchu dobré nálady. Byli jsme spokojeni nejen s kvalitou dodávaných hroznů, ale nakonec i s množstvím. Díky naší velké výhodě, nákupu od více dodavatelů, se nám podařilo nakoupit téměř veškeré v množství, které bude našim věrným zákazníkům dostačovat.

Bohužel pouze odrůda Pálava, kterou nakupujeme od jediného dodavatele, pomrzla natolik, že její množství bude opravdu minimální. Naopak Sauvignon z Kraví hory se obzvláště vydařil.

Můžete se také těšit na úplnou novinku, kterou chystá náš nový technolog Patrik Voda! Ale o tom jindy.