O VINAŘSTVÍ

Náš tým

Karel-a-Karel-PrusaVinařství Na Soutoku je rodinné vinařství, které vzniklo v roce 2011. Zakladatel vinařství, Ing. Karel Průša, CSc. je absolvent oboru Kvasná chemie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a kandidaturu (CSc.) získal v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd České republiky.

Profesně se zabývá vínem z výrobního i výzkumného hlediska již od roku 1972.

Samotnou výrobou vína se zabývá jeho syn, Ing. Karel Průša ml., absolvent oboru Biochemie a biotechnologie a oboru Technologie potravin na pražské VŠCHT.


Poloha vinařství

Soutok-logo-IIVýrobní prostory Vinařství Na Soutoku se nacházejí v malebné jihomoravské krajině na samotném okraji města Břeclav. Ve vzdálenosti 15 km od našeho sídla je SOUTOK řek Moravy a Dyje, magické místo, které představuje geograficky nejjižnější bod Moravy a zároveň místo, kde se setkávají hranice mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem.

Ve vzdušné vzdálenosti 10 km od našeho vinařství se zase nachází bod, kde se setkávají tři ze čtyř moravských vinařských podoblastí:  Mikulovská, Slovácká a Velkopavlovická. Dá se tedy říct, že ležíme přímo „v srdci“ Moravské vinařské oblasti.


Projekt Vinařství Na Soutoku

Soutok-kolekce-cervenePoloha našeho výrobního zázemí, která nám zajišťuje dobrý přístup do všech moravských vinařských podoblastí, nás natolik inspirovala, že jsme se rozhodli pro vytvoření zatím naprosto unikátního projektu – vytvořit kolekci vín nejvýznamnějších moravských odrůd, které byly vypěstovány ve vinicích, jež jsou pro jejich pěstování typické, někdy až vyhlášené, a mají pro danou odrůdu ideální podmínky.

U nás ve vinařství například zpracováváme hrozny Ryzlinku Vlašského pocházejícího z vinic Mikulovského regionu, který je pro pěstování této odrůdy nejvhodnější a poskytuje obecně nejlépe hodnocené „Vlašáky“. Podobně zpracováváme například Sauvignon ze Znojemska, André a Chardonnay z Velkopavlovické podoblasti atd..
Přitom jsme schopni díky ideální poloze města Břeclav převézt většinu nasbíraných hroznů přímo z vinice do sklepa za kratší dobu než 20 minut.

Zpracování hroznů probíhá co nejrychleji a technologické vybavení, na kterém zpracování probíhá, představuje to nejmodernější, co se dnes ve vinařské technologii používá.

Samotný způsob výroby je u nás založen na kombinaci tradičních postupů, které reflektují zvyky a tradice výroby vína na Moravě, s nejmodernějšími postupy.

Velkým zdrojem informací jsou pro nás především zkušenosti a praxe, získané při dlouhodobé profesní spolupráci a častých návštěvách v různých světových vinařstvích, především v Chile a Argentině, USA, Austrálii a Novém Zélandu. Odtud jsme si přinesli například technologie jako chlazení rmutu suchým ledem (pevný oxid uhličitý), s ním související až několikatýdenní studenou maceraci a velkou část technologie výroby červených vín.


Vinice

Hrozny pro výrobu našich vín pocházejí z vinic našich přátel a od roku 2018 také z vlastních vinic na Slovácku. K  dodavatelům hroznů máme absolutní důvěru, protože se většinou jedná o velmi blízké přátele, kteří mají s prací ve vinici celoživotní zkušenosti a praxi a kteří dodávají hrozny významným moravským producentům už desetiletí.

Nákup hroznů od více dodavatelů nám také poskytuje možnost si surovinu kontrolovat už ve vinici a pečlivě vybírat. Do našeho vinařství přijmeme opravdu jen ty nejzdravější a nejlépe vyzrálé hrozny.  Každý rok pečlivě vybíráme nejlepší hrozny z celé Moravy a vždy z těch nejlepších poloh pro danou odrůdu.

Soutok řek Moravy a Dyje

dotace na vinarske technologie